Att bli besviken

Min väninna hade fått en inbjudan från Model Lab, och var snäll och bjöd mig  med. Model Lab är en smink- och fotostudio vars verksamhet baserar sig på att man blir sminkad och fotad utan kostnad och sen får man köpa bilder. Mitt facebookflöde har under de senaste veckorna innehållit en hel del av vänners nya snygga profilbilder från just Model Lab så jag tyckte ju förstås att det kunde vara en skojig ide´ att haka på.

Så enorma förväntningar hade jag inte, då jag ändå hade sett att de bilder som lagts ut, varit lite ojämna i kvalitet, men jag tänkte ändå att jag säkert skulle få ens några snygga bilder att använda tex på mina hemsidor.

Osminkade men med håret fixat infann vi oss alltså på plats i Hotell Caribia på lördag kl 11. Efter lite introduktion blev vi sminkade och ganska hastigt efter det kom en fotograf och hämtade oss. Det var verkligen en kul upplevelse att stå på andra sidan av kameran för en gångs skull, även om det kändes lite hafsigt genomfört alltihop. Jag tänkte ändå att här jobbar väl ändå kunniga fotografer och det var med stor förväntan vi satte oss vid datorn efteråt för att få se resultatet och välja våra bilder. Lite bekymrade var vi väl för tänk om vi skulle ha svårt att välja?
Nåh, ingen risk för det, för döm om vår förvåning när bild efter bild visade sig vara en besvikelse! Ojämnt exponerade, dåligt belysta, lustigt beskurna och en del sneda och vinda. Skrynkliga bakgrunder som syntes i bild och vinklingar som inte alls var smickrande.

Nu är det inte alls så att jag är superkritisk bara för att jag är fotograf utan för att jag verkligen sett att andra haft mycket bättre bilder med jämnare belysning, snygga speglingar och kompositioner. Våra var inte alls så!! Långt långt ifrån det.  Vi kunde inte förmå oss att köpa en endaste bild ( priset för en bild är 50 euro och sen blir det billigare ju fler man köper). Vi gav nog ärlig feedback innan vi åkte, det hade känts lurt annars.

För att lätta upp stämningen åkte vi till en park och tog egna bilder då, när vi nu ändå hade skaffat kläder, fixat håret och blivit sminkade. Det gällde ju liksom att ta vara på det. Och det var väl likaså bra det, för nu har vi i alla fall några bilder även om de nu verkligen inte är nåt från Model Lab. Tur att väninnan varit min fotoelev för nu fick jag ju lite bilder till mina sidor i alla fall!

PETTYMYSTEN PETTYMYS

Ystäväni sai kutsun Model Labin tapahtumaan ja kutsui minut mukaan. Model Lab on meikki- ja valokuvausstudio jonka toiminta perustuu siihen, että sinut meikataan ja valokuvataan ja sitten saat ostaa kuvat itsellesi. Olen facebookissa nähnyt monen kaverin uudet profiilikuvat juuri Model Labista ja ajatttelin että olisi ihan hauskaa kokeilla. Tarvitsin kuvia itsestäni kotisivulleni joten ajattelin että näinhän se onnistuisi kätevästi.

Odotukset eivät kuitenkaan olleet taivaissa sillä olen myös ollut huomaavinani että kuvien laatu on vaihdellut aika paljon. Ajattelin kuitenkin että jonkun onnistuneen otoksen voisin tosiaan ostaa.

Ilman meikkiä, mutta uusissa vaatteissa ja hiukset fiksattuna menimme sitten Model Labin tapahtumaan hotelli Caribiaan lauantaina kello 11. Siellä pienen briiffin jälkeen pääsimme meikattavaksi ja aika pian valokuvaaja haki meidät studioon. Ihan hauska kokemus olla välillä kameran edessä, vaikka tuo itse kuvaustilanne tuntui olevan jonkinlaista sähläystä.
Ajattelin kuitenkin että kai tässä ihan osaavat kuvaajat ovat vauhdissa. Eniten meitä jännitti että osaisimmeko oikeasti sitten valita ja miten kalliksi tulisi jos kivoja kuvia olisi monta.

Eipä tarvinnut jännittää sillä kun istuimme koneen ääreen katselemaan kuvia, palasimme maan pinnalle aika nopeasti. Kuvamme olivat todella huonoja. Väärin valaistuja, väärin valotettuja, liian tiukkaan rajattuja ja jotkut ihan vinoja. Ryppyistä taustaa saattoi näkyä ja joistain kohtia kuvat olivat täysin alivalotettuja.

Tässä nyt ei kuitenkaan ole kyse siitä että olen superkriittinen vain sen takia että itse olen kuvaaja, vaan nämä olivat valovuosia siitä mitä olimme muilla nähneet.Olen nähnyt kavereilla kauniisti valotettuja, onnistuneita otoksia mutta nämä meidän kuvat olivat jotain ihan muuta. Lähdimme sieltä ilman kuvia, mutta annoimme tietysti palautetta ja toivon että tällaista ei enää sattuisi.( kuvat ovat halvempia jos ostat monta, mutta minä en halunnut 50 euroa yhdestäkään maksaa)

Jotta sentään olisi jotain iloa vaatteista, meikistä ja hukatusta ajasta, menimme puistoon kuvaamaan. Ystäväni on käynyt minun valokuvauskurssin ja kun vähän annoin ohjeita niin saatiin ihan kivoja kuvia. Ne nyt sitten ovat kyllä jotain ihan muuta kuin Model Labin linjaa mutta ehkä tunnistan itseäni paremmin näistä.

Model-lab-1

modellab-2

NL-1-blogg

NL-2-blogg

NL-3

MH-blogg-1

MH-2

25 thoughts on “Att bli besviken

 1. Intet ont som inte har nåt gott med sig, brukar min pappa säga.
  Visst blev Model Labs bilder en rejäl besvikelse men vilken lycka att få bli fotad av dig och att få fota dig!! Jag känner mig verkligen priviligierad att få fotografera min fotoguru!

  Like

 2. Hej! Jag måste till en del hålla med dej! Jag var på Model Labs grej för några dagar sen. Tyckte att det var kul att prova på en lite annorlunda sminkning och superkul att posera framför kameran. Vår fotograf var jättetrevlig och hade många roliga idéer. Det som jag mest blev besviken på var att mitt ansikte var överexponerat så att mina ansiktsdrag försvann, och det var problemet på många foton. Annars var jag väl lite missnöjd med mej själv också och det kan man tyvärr inte skylla på någon annan. Jag har förstått att det kan vara stor skillnad på fotograferna och det är en stor besvikelse om man själv råkar få en som hafsar sig igenom en så kul grej som denna.
  Paula

  Like

 3. Jag hade samma erfarenhet av Model Lab, mina ögon ligger antagligen för långt inne i mitt huvud men ögonen såg bara ut som svarta hålor på alla bilder utom två. Och det är ingen höjdare direkt. Man tänker ju att det är så basic i fotografering att ögonen måste få ljus….men tydligen inte. Min kompis bilder blev dock jättefina.

  Like

  • Du har nog rätt Hanna, ögonen ska synas och en proffsig fotograf ska kunna åtgärda det! Vi diskuterade mina glasögon och “fotografen” sade att jag skulle vara beredd på att det syns speglingar. Jag svarade att jag är fotograf själv och vet att det går att fixa till med rätt vinklingar små knep. ÄNDÅ bad han mig se rakt in i blixten med det resultatet att jag på vissa bilder ser ut som jag skulle ha skämtbrillor, såna där galenbrillor med snurr på.
   Dessutom visade det sig att han inte lyssnat för när jag senare tog fram min egna kamera att ha som rekvisita (jag ville ju ha bilder till min hemsida) så var han superförvånad och frågade om jag är fotograf! öööh..

   Like

 4. Hej! Snubblade in på din sida, via en facebooklänk och jag tycker dina bilder är jättefina.
  Du bevisar att mogen skönhet är vacker…syns också att modellen har förtroende för dig och slappnar av…vilket säkert gör mycket!

  Like

 5. jo nej, det blev säkert bra mycket snyggare och mera levande bilder ute i naturen som dessutom har ett naturligt fint ljus än det nånsin hade blivit inne i studion! 🙂 Tycker alla dessa bilder jag sett från det här företaget har haft så tråkigt mörka och strikta bakgrunder etc som inte alls passar min personlighet – passar ju säkert en del andra, men som sagt, inget som lockar mig.. Det där med spegelglas som jag sett hos flera var ju dock lite häftigt. Men ja, om jag en gång skulle vilja ha “proffsfoton” så vill jag nog kunna välja en miljö som passar mig och som jag trivs i 🙂 Så ingen chans att jag tackar ja om de ringer mig, känner inte att jag kan lägga ut hundratals euro på några foton hur som helst – de får återkomma när jag är höginkomsttagare isf, haha 😀 Fast ja, har jag pengar så väljer jag nog nån annan fotograf hur som helst.. 😉

  Like

  • Ja, du har nog rätt, de är ganska sådär hårda och kontrastrika, både bakgrunderna och bilderna. Inget jag egentligen känner för heller, men ett porträtt för hemsidan hade varit kul. Det enda som jag hade min kamera med på och som jag tänkt använda, det hade han satt någon orange lampa på så jag ser ut som om jag var på disco. Jaiks. Not my style at all..

   Like

 6. Ditt inlägg ser ut ungefär så som jag själv tänkte igår efter min egen Model Lab upplevelse. Kanske hade vi samma fotograf ? 🙂 De bilder jag sett av mina vänner var bättre än mina, som var överexponerade, i bilden med spegel syntes inte min spegelbild alls, och vinklarna jag blev fotad i kunde ha varit bättre. Bra att veta att det inte endast är jag som blev missnöjd 🙂 Smart gjort av er att ta egna fina bilder istället!

  Like

  • Ja det var för eländigt! Ingen spegling och ögon i mörka ögonhålor… konstig belysning och osmickrande vinklar. och då vet jag ju själv hur man ska ställa sig så det ser bra ut (och väninnan också) men vad hjälper det när fotografen gör nåt helt annat… En kille hade vi, de flesta andra var tjejer.

   Like

 7. Åtminstone de som blivit fotade här i Vasa har haft rätt bra bilder, så det är nog skillnad på fotografer. De ringde upp mig för ca. 1,5 vecka sen också, men jag tackade nog nej eftersom jag hört en hel del om det där företaget, både positivt och negativt. Det som fick mig att avböja var nog de sjukt dyra bilderna. Hellre anlitar jag nån vän och betalar dem en slant. Fina bilder ni fick till i parken sen.

  Like

 8. On hyvä, että tuot esiin tällaistakin tietoa, monikin kun pohtii kuvaajan palkkaamista vaikka itsekin osaisi räpsiä kuvia… Kyllä vain palkkaisin sinut kuvaamaan mitä muoti-tai henkilökuvia tahansa, sen verran hyviä kuvia otat ja nimenomaan epävarmoistakin malleista – saat luottamaan ja rentoutumaan ja hyvä tunnelma ja persoona pääsevät esiin! Se on TAITOA, se!
  Ja oletpa tosi tyylikkäänä noissa kuvissa muuten 🙂
  terkuin,tuulia

  Like

  • Jos haluaa itsestään kivoja potrettikuvia kannattaa kyllä aina harkita oikean potrettikuvaajan palkkaamista. Model Lab toimii ihan eri periaatteella eikä siinä kuvaaja edes ehdi perehtyä kuvattavan luonteeseen. hauska konsepti kyllä muuten, että jokainen saisi edes hetken olla malli, mutta kyllä se hetki on nopea eikä siis tulos todellakaan ollut hyvä.
   Kiitos Tuulia ihanasta palautteesta!
   Mukavaa viikkoa!
   camilla

   Like

 9. Jag har inte själv varit med på fotolab men sett många bilder och tycker inte att en enda varit bra. Dom känns opersonliga och oprofessionella, inte alls smickrande för modellen heller. Jag förstår att människor som inte är så estetiskt tänkande och inte är insatta i fotografering kan tycka att det är en kul upplevelse eftersom dom inte tänker på samma sätt. Men det tycker jag är lite lureri, man borde ändå ha kunniga fotografer. Dom vinner ju också kunder på det att det är gratis och bilderna sen kostar. Man kanske känner sig lite tvungen att köpa i allafall en?

  Like

 10. Jag tänkte mig det hela som en kul grej och en erfarenhet. Jag tyckte det skulle bli kul att bli sminkad av ett proffs, få se fotostudion och se hur fotografen jobbar och förhoppningsvis komma hem med nån fin bild. Lite var jag rädd för att det skulle bli så många bra bilder att det skulle bli svårt att välja. Dessvärre blev det ju väldigt enkelt att välja. Två bilder tyckte jag var okej av 60 tagna bilder men eftersom de bara var okej och inte fantastiska så vill jag inte betala 100 euro för dem. Men som en upplevelse för 0 euro var det intressant.

  Like

 11. Hej! Jag har också varit på ModelLab men jag har inte samma erfarenhet som dig. Jag var nöjd med mina bilder och köpte dem allihop eftersom det var över 20 av de 70 som var lyckade. Jag hade räknat med nån bra bild, så blev överraskad. När jag kom hem försökte jag ta egna bilder men dessa blev inte alls bra. Men slutsumman är att jag är riktigt glad över att ha fått bilder från småbarnstiden där jag inte går i mjukisbyxor och dagen slutade bra för er del också. Jag gillar speciellt den svartvita på Janette och den första på dig. Jätte fina! 🙂

  Like

  • Kollade in ditt inlägg från Model Lab dagen och fet var ju lite skillnad på dina bilder och våra… Tyvärr fick vi ju en usel fotograf. Kolla in bloggen mamazen så förstår du vad jag menar. Vi hade samma fotograf hon och jag

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s