Som man bäddar får man ligga

Även om vårt hem har en massa rum, har vi bestämt att ha vårt sovrum i anslutning till vardagsrummet och matsalen. Det är ju bara vi två här för det mesta, och de andra sovrummen på nedre plan används till gästrum, kontor och syrum.  Husets egentliga vardagsrum ligger lite avskilt och fungerar som mitt arbetsrum.

Jag älskar den här öppna lösningen med tre rum i rad och med stora dörröppningar utan dörrar. ” Det här är ju en riktig zen-vy” sa min väninna när hon var här  för första gången och satte sig vid matsalsbordet med blicken ut mot rummen. Och det är det, en rofylld känsla som jag inte vill byta ut, även om det betyder att jag faktiskt måste bädda sängen var evigaste dag om jag vill ha det snyggt. Det går ju inte att bara stänga dörren och gömma undan eländet.

Men jag gör det så gärna, det handlar ju bara om en vana och att ta sig tid. Och visst har man ju tid på ett annorlunda vis när man inte har småbarn och lever mitt i rusningsåren och är tvungen att bolla med tusen sysslor på morgnarna.
Och viktigast av allt- vi sover gott här.

 
AVOIMEN TILAN HAASTEET
Vaikka meidän kodissa on monta huonetta valitsimme tällaisen avoimen ratkaisun jossa makkari on osa olohuonetta. Yleensähän me olemme täällä kaksistaan ja alakerran muut huoneet toimivat vieras- ja ompeluhuoneina. Talon oikea olohuone on hieman syrjässä ja toimii minun työhuoneena.
Rakastan tätä avointa tilaa, huoneiden välissä on isot oviaukot eikä ovia ollenkaan.  “Tämähän on varsinainen zen- näkymä!” – totesi ystäväni kun hän kävi täällä ensimmäistä kertaa ja istui alas ruokapöydän ääreen katse suunnattuna olohuoneeseen päin. Ja niinhän se on, ihana rauhallinen tila jota en vaihtaisi pois, vaikka se tarkoittaakin että sänky on pedattava joka ikinen päivä jos haluan että täällä olisi kivan näköistä. Täällähän ei sekasotkua voi piilottaa oven taakse.

Petaaminen on kuitenkin vain tottumuksesta kiinni, eikä se nyt ole niin vaikeaa varata se  yksi hassu minuutti siihen. Meillä aamut ovat rauhallisia kun ei ole pikkulapsia eikä eletä ruuhkavuosia.
Ja kaikista tärkeintä- täällä nukutaan hyvin.

 

bloggbild-matsal

 

bloggbild-vardagsrum

11 thoughts on “Som man bäddar får man ligga

  • Ja, lite ovanligt känns det ju säkert men då man ser det live känns det fullkomligt självklart 🙂 Känns ju konstigt att man inte låser om sig men på ett sätt väldigt skönt. Bra Feng Shui skulle jag väl säga. Vi går nästan alltid samtidigt och lägger oss så det är inget problem och har vi gäster sitter vi ändå uppe tillsammans. Och så har vi faktiskt hur många rum som helst att dra sig tillbaka i om man inte vill bli störd ( tre sovrum uppe också men de värms inte upp i onödan) 😀 Skulle nog rymmas ett helt kompani här.

   Like

 1. Hei.Tänne olikin tullut paljon postauksia. Kävin Tallinnassa ja reissussa en yleensä lue blogeja. Tuo Tukholman juttu olikin mukava, en ole vuosiin käynyt. Oli hyviä vinkkejä, alkoi tehdä mieli.Kiitos niistä.
  Me on joskus lasten ollessa pieniä nukuttu olohuoneessa, joka oli todella tilava. Lapset sai näin oman huoneen. Kauniin ja rauhallisen näköistä. t Riitta

  Liked by 1 person

 2. Vi har också vardagsrummet i anslutning till vardagsrummet,stor öppning ,bäddar inte sängen för hundarna bökar och alltid ligger det nån i sängen då vi har tv:n i vardagsrummet, men har satt upp en gardinstång och har tunna vita gardiner hängande där,kan dra för speciellt då jag har natt och om vi har gäster så behöver de inte kolla på den obäddade sängen,dessutom har vi tagit bort alla dörrar så det är öpper överallt,det finns två öppningar till vårt kök dessutom…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s