Tack och hej

Farväl 2016. Jag kommer inte att sakna dig. Ett år fyllt av tråkiga saker. Ett år fyllt av tunga beslut, tunga steg, avsked, stora bekymmer, stor saknad och känslan av att inte räcka till och att inte nå sina mål trots hårt arbete. Vi har kämpat mot mörkret och tack och  lov haft varandra och vänner och släkt att krama om och stöda sig mot och mitt i allt det mörka har ändå små stjärnor glimmat. Vårt lilla barnbarn har lyst upp i mörkret med att bara finnas till och vara så underbart go´. Att få se henne växa under året är utan tvekan det bästa som hänt, speciellt när vi också just före jul varit tvungna att ta avsked av Svante, vår älskade fyrfota vän. Än har klumpen i halsen inte löst upp sig och gråten är bakom hörnet hela tiden. Jag känner mig skör som spindelväv.

Under hösten gjorde jag också beslut angående mitt eget jobb och nu är jag fotograf på deltid. På grund av avtalstvister i Sverige har försäljningen av reportagen rasat och det har också påverkat den finländska marknaden så att utbudet här är större än efterfrågan. När det samtidigt kommit fler frilansare på hemmaplan så är ekvationen given. Jag fortsätter givetvis fotografera men nu har jag stöd och står på flera ben. Jag får jobba med inredning fortsättningsvis och har också fått fantastiska kollegor!

Livet går inte alltid som man tänkt. Ibland gör man fel beslut, och ibland påverkas i man allra högsta grad av andras beslut. Det är tungt att inte kunna påverka, men jag orkar hoppas på att solen ännu ska lysa och att hårt arbete ska belöna sig. Småföretagare är verkligen utsatta och i väldigt skör position i det här landet.

Det här året har inte varit något gott år på andra fronter heller, varken inom inrikes- eller utrikespolitiken eller på samhällelig nivå eller sett ur attitydsynvinkel. På basen av allt som skett kan man verkligen undra vart människan är på väg. Vi kan bara hoppas på att vägen går uppåt.

Jag har inte skrivit så mycket på bloggen om saker som tyngt, för jag har ju alltid velat ha bloggen som ett andrum ut mig själv och åt andra. Ett ställe där jag samlat positiva tankar och laddat egen energi. Därför kommer det också att fortsätta vara så. Ett inlägg som det här är bara ett som ett slags bokslut.

Farväl 2016, välkommen 2017! Ge oss ljus och kärlek, hopp och framgång!!

 
HYVÄSTI
2016. En tule kaipaamaan sinua. Olit vuosi täynnä ikäviä asioita. Täynnä raskaita päätöksiä, raskaita luopumisia, hyvästejä, huolta ja murheita, suurta kaipausta ja surua ja riittämättömyyttä kovasta työstä huolimatta. Olemme taistelleet pimeyttä vastaan yhdessä  ja onneksi olemme saanet voimia ja tukea toisiltamme ja hyviltä ystäviltä ja sukulaisilta. Pimeydessä on kyllä tähtiäkin nähty, kuten pikkuinen lapsenlapsemme joka on tuonut meille suurta iloa. On ollut niin ihanaa nähdä miten hän on kasvanut ja se on ehdottomasti ollut parasta tässä vuodessa. Hänen antama energia kantoi myös läpi surun kun juuri ennen joulua jouduimme luopumaan nelijalkaisesta perheenjäsenestämme Svantesta. Itku on koko ajan nurkan takana ja tunteet ihan pinnalla. Olo on ihan äärettömän hauras.

Syksyn aikana tein päätöksen ja olen nyt osa-aikaisesti valokuvaaja. Erilaisten sopimusriitojen takia sisustusjuttujen myynti ruotsissa on pysähtynyt täysin ja se on tietysti vaikuttanut myös kotimaan tilanteeseen sillä tavalla että tarjontaa on enemmän kuin kysyntää. Kun samalla tulee uusia freelansereita kuin sieniä sateella on sanomattakin selvää että menee vaikeaksi. Jatkan tietysti kuvaamista mutta tukena on nyt myös muut uudet inspiroivat työkuviot sisustuksen saralla ja kaupan päälle sain myös mahtavat kolleegat!

Elämä ei aina mene kuten toivoisi. Joskus omat päätökset ovat vääriä ja joskus muiden tekemät päätökset vaikuttavat tuhoisesti myös omiin asioihin. On rankkaa kun asioihin ei voi vaikuttaa mutta toivon auringon vielä paistavan ja että kova työ palkitaan loppupeleissä. Pienyrittäjät ovat tässä maassa älyttömän hauraassa asemassa.

Ei tämä vuosi ole mikään huippuvuosi muutenkaan ollut. Ei ulkomaanpolitiikassa eikä kotimaanpolitiikassa, eikä yhteiskunnallisella tasolla. Katselleessan kuluneen vuoden tapahtumia ja asenteita voi pieni ihminen vaan ihmetellä että mihin ollaan menossa.

En ole raskaista ikävistä asioista kuluneen vuoden aikana kovinkaan paljoa kirjoitellut sillä koen blogini olevan oma henkireikäni ( ja myös lukijoiden) enkä jaksa murheita täällä vatvoa. Blogi on paikka jossa voi  ladata akkunsa ja kerätä positiivisia ajatuksia. Näin tulee jatkossakin olemaan. Tämä postaus kuitenkin toimii eräänlaisena tilinpäätöksenä vuodelle 2016.

Tervetuloa 2017! Tuo meille valoa ja rakkautta, menestystä ja toivoa!

 

 

nyar-2

 

 

nyar-1

Advertisements

19 thoughts on “Tack och hej

 1. Hej! Jag hittade nyligen din blogg och vill bara säga tack för alla vackra bilder och fin inspiration under det gångna året. Det är tungt när man inte kan påverka sin egen situation och arbetsmarknad, har varit lika för mig som fastighetsmäklare men jag fann nya vägar 2016. Gott nytt år till dig! Styrkekram

  Liked by 1 person

 2. Vårt 2015 var otroligt tung och det pga. företagsamhet som slutade. 2016 var lite lättare, men tungt var det. Tror verkligen att 2017 blir bättre, det måste det bli! Hoppas att det blir lite lättare för er också. Ta hand om er och njut av de små solglimtarna och ta vara på dem. Ha det gott!

  Liked by 1 person

 3. Så alldeles tråkigt och ledsamt att läsa om er Svante. Ja, 2016 kommer nog inte gå till historien som det mest soliga året, vi ska tro att vindarna vänder nu snart. Kram på dig och en ny fräsch start på det kommande året önskar jag dig.

  Liked by 1 person

 4. Tack för att du delat med dej av dina tankar under året. Det är inte lätt för er företagare och långt ifrån rättvist. Kram på dej. Att sedan måsta ta farväl av en fyrfota vän är inte alls roligt. Vår beagle dog för snart ett år sedan och saknaden är ännu stor. Blir fortfarande tårögd då jag tänker på henne. Sköt om er. Gott Nytt 2017 till er.

  Liked by 1 person

 5. Jag har följt din blogg i många år, även om jag inte kommenterat så mycket. Jag har förstått att ni har kämpat hårt detta år och jag önskar innerligt att ni får ett positivt och bra år 2017 a All lycka till er! ♡ Nyårskramar
  Lisa

  Liked by 1 person

 6. Jag hoppas innerligen att 2017 blir ett mycket bättre och ljusare år för dig <3.
  Jag inspireras stort av dina bilder och du sprider glädje här i bloggen, det vill jag att du ska veta!
  Gott Nytt 2017 önskar jag dig och dina nära och kära.
  Kram Ulrica

  Liked by 1 person

 7. Lilla Svante – vad otroligt sorgligt att höra… Ja, 2016 var verkligen ett skitår som får förpassas till soptunnan ju fortare desto bättre! Ett av de tuffaste åren i mitt år också – nu tycker jag vi satsar på ett bättre 2017! kram!

  Liked by 1 person

 8. Va lessamt att höra om Svante..dom små djuren som är vår familj men som vi vet att vi kommer att överleva. Tungt. Har bara anat hur tungt ert år har varit. Önskar att 2017 blir ett bättre år. Här hos oss är det också lite annorlunda. U sa upp sig från sitt jobb i början av december vilket betyder mycket sämre ekonomi även för oss..eftersom jag ju int jobbar. Just nu ligger jag här i soffan ensam och firar nyår eftersom U ligger på TYKS med blodpropp i benet. Men hursomhaver önskar dig och din J ett riktigt Gott Nytt År 2017.

  Liked by 1 person

 9. Mycket hopp, ljus och kärlek till dig detta nya år som precis har börjat ❤
  Så spännande att du fått nytt jobb, nya kollegor och förhoppningsvis får jobba med något som inspirerar och stimulerar, och ger en lön!….men så tråkigt att läsa att liten Svante inte längre tassar i ert hus!
  Allt gott önskar jag er alla.
  Varma kramar

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s