En sak in och en ut?

Vi städade källarskrubben häromdagen, och ut åkte en del. Ur vitrinskåpet åkte också några helt onödiga prylar ut och sist och slutligen förde jag väl två Ikea kassar med grejer samt en tv till Ekotori. Vilken skön känsla! Fortfarande finns det grejer att rensa, och stundvis känner jag mig nästan besatt av tanken att röja ut och bara äga det där allra nödvändigaste. Galet så mycket man äger egentligen och då har vi ju ändå flyttat ett antal gånger under de senaste åren.
När det riktigt kommer till kritan så behöver man ju verkligen inte så mycket för att leva ett helt normalt liv. Ta till exempel påslakan. Man behöver bara två uppsättningar + ett för gäster. Man behöver verkligen inte tio! Och tallrikar? Ett dussin av varje sort och i neutral stil då kan man ha dem året om till både fest och högtid. Dukningen kan varieras med annat, som tex olika servetter och med naturmaterial som man kan hämta in för att pryda bordet. Och hur många blomvaser behöver man egentligen? En stor och en liten kanske? Om blomvasen går att använda till annat också ( typ ljuslykta så är det ju ett plus) När det gäller kläder använder vi aktivt ca 10-20% av våra plagg och resten bara hänger där och väntar.

Men någon minimalist blir det aldrig av mig för jag älskar ju vackra saker, men jag känner att det här med att bo smått har haft en riktigt positiv inverkan på min konsumtion. Numera  tänker jag efter lite extra före jag köper något och jag försöker också undvika impulsköp. Förra veckan gick det ändå lite dåligt på den fronten bara, när jag kikade in på Jysk och hittade detta fina lådset för ynka 3 euro. Till mitt försvar kan jag säga att de faktiskt genast fick en uppgift och nu är fulla med värmeljus för någonstans ska ju de också förvaras. Jag har  köpt bussigt med värmeljus för i höstmörket är vilken lilla ljuskälla som helst en skön tröst. Och dessutom så förde jag bort mycket mer än jag tog in!

RAIVAUSTA
Toissapäivänä siivosimme kellarikomeron ja sieltä lähtikin vähän tavaraa. Vitiriinikaapistakin lähti jotain turhaa tavaraa ja loppujen lopuksi vein ekotorille kaksi kassillista tavaraa sekä yhden television. Tulipa hyvä fiilis! Edelleen löytyis raivattavaa ja välillä tuntuukin siltä että olen saanut jonkinlaisen raivauspakkomielteen ja haluan omistaa vain sen kaikista tarpeellisen. Hassua että vieläkin löytyy raivattavaa vaikka olemme muuttaneet monta kertaa viimeisten vuosien aikana.
Totuushan on se, ettemme kovinkaan paljon tavaroita tarvitsekaan. Mieti vaikka pussilakanoita. Tarvitset kahdet. Yhdet käyttöön, sillä aikaa kun toiset ovat pesussa. Ja vieraille yhdet ehkä? Kymmeniä ei tarvitse kukaan. Ja lautasia? Tarvitaanko erillisiä juhla astiastoja? Meillä ei anakaan ole, vaan samat on käytössä juhlana ja arkena ja kattausta vaihdellaan erilaisilla serveteillä. Kattaukseen voi myös kerätä koristeita luonnosta. Entä montako kukkamaljakkoa ihminen tarvitsee? Ehkä yhden ison ja yhden pienen? Ja jos ne voi käyttää vaikkapa myös lyhtyinä, niin vielä parempi.

Minimalistia minusta ei kuitenkaan koskaan tule sillä rakastan kauniita kivoja esineitä, mutta jotenkin tämä compact living och myönteisellä tavalla vaikuttanut kulutuskäyttäytymiseeni. Nykyään harkitsen hankintojani tarkemmin ja yritän välttää heräteostoksia. Viime viikolla en kuitenkaan ihan onnistunut siinä, kun satuin käymään Jyskissä ja löysin tämän ihanan laatikkosetin joka maksoi vai vaivaiset kolme euroa. Puolustuksekseni voin sanoa että ne ainakin tulivat heti käyttöön, sillä ne ovat nyt täynnä lämpökynttilöitä.  ( Jossain nekin on säilytettävä ja syksyksi olen ostanut niitä koska pimeydessä pienikin tunnelmavalo on jotenkin lohduttava). Sitäpaitsi minähän vein pois paljon enemmän kuin toin kotiin!

låda-1

 

låda-2

 

låda-3

6 thoughts on “En sak in och en ut?

 1. Oj, vad duktig du varit med att röja ut! Jag har ett sådant problem med att göra mig av med saker, för de kanske kan behövas ännu någon dag. Eller barnen kanske kan använda det då de flyttar ut och skall bygga bo. Dessutom med miljötänket att inte köpa nytt då man redan har något som fungerar gör ju inte saken lättare. Men samtidigt skulle det vara så skönt att få ut röjt både ett och annat. Jag kan inte annat än gratulera dig!

  Liked by 1 person

  • Vi har flyttat tre gånger på några år och den senaste flytten var från 9 rum o kök på 230kvm till en etta med sovalkov ( 57 kvm ) så i och för sig var det ju verkligen på riktigt ett måste att röja. Jag märkte att det blev lättare att forsla vidare saker med tiden, ju mer som for ut desto mer ville jag rensa. Så otroligt skönt!
   Mina barn har flyttat och särskilt mycket har de inte velat ta med sig förutom kläder och lite kärl.I senaste flytten sålde vi bort 80 % av våra möbler och det var kanske till en del lite svårt men samtidigt så vet jag ju att de var sådana som våra ungdomar inte skulle brytt sig om ändå, de har helt annan smak. Många av sakerna fick fina nya hem att bo i och det var ju viktigast för mig att veta att de inte hamnar på soptippen.
   På något sätt får man tid över att koncentrera sig på annat när man har mindre egendom. Som promenader med mannen, fotografering och annat skoj.Ett litet hem är snabbstädat 🙂

   Like

 2. Jag har också spanat på de där lådorna, så fina. Just nu är jag mest glad över att jag får alla mina extra inredningsgrejer att rymmas i en skänk som vi har i vår hall. Tidigare har de varit utspridda på flera olika områden.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s