Lite julpyssel

Enklaste julpyntet gjorde jag av sodadeg och en bubbelkork. Det blev nu inte så slätt och fint som jag tänkte mig men nu är det testat i alla fall. Allt som behövdes för degen var matsoda och maizenamjöl och vatten så den biten var enkel. Det svåra var att få rätt konsistens. Jag gjorde lite julgranspynt också men de ska nog kanske målas eller lackas ännu så dem kanske ni får se senare. Några större konstverk blev de väl inte men det blev ju prövat i alla fall!

JOULUN ASKAREITA
Tein soodataikinasta joulukoristeita. Yhdistin tällaisen kaulitun palasen kuoharikorkkiin ja siitä syntyikin minikuusi. Kovin sileää siitä ei tullut nutta onpahan nyt koklattu! Helppoa kuin mikä kunhan ensin saa sen taikinan sopivan paksuiseksi… Tein kuusenkoristeitakin mutta ehkä maalaan tai lakkaan ne ennen kuin esittelen niitä täällä. Ei nämä nyt mitään suuria taideteoksia olleet mutta tulipahan tosiaan kokeiltua!

julpynt-010

 

julpynt-021

 

julpynt-020

 

julpynt-022

6 thoughts on “Lite julpyssel

  1. 2 dl soda, 1 dl majsstärkelse ( maizenamjöl tex) och 1,2 dl vatten värms sakta tills det får en grötaktig konsistens ( för kort tid ger för lös deg och för lång tid ger grynig sönderfallande- det ska kännas som att koka gröt) Låt degen svalna som en samlad rund klump i en skål med en fuktig trasa ovanpå. När den svalnat så mycket att den kan arbetas med är det fritt fram att börja forma och kavla den. Om den känns för grynig och stel kan du lägga i pyttelite solrosolja eller vatten.
    Jag märkte att den ger fula fläckar om den torkar på träyta så lägg upp de fina alstren på en bakplåt eller annat som tål lite fukt och soda. Bakplåtspappret under sakerna skrynklade sig dessutom av fukten under torkningsprocessen och gav fula rynkor på baksidan av figurerna.Låt allt stelna i några dagar för att få en hård yta.
    OBS degen ska inte ätas, så bäst att vara vaksam med barnet där!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s